nadelen van de interne markt
De interne markt brengt natuurlijk niet alleen maar goede dingen naar Nederland, er zitten ook nadelen aan vast. Als je kijkt naar de 4 verschillende onderdelen van de interne markt is er nog een duidelijk onderscheid te maken. De interne markt voor goederen loopt heel goed en is terecht één gemeenschappelijke markt te noemen. Bij de interne markt voor personen en de interne markt van kapitaal is dit al minder het geval. Maar het punt waarop altijd het meest kritiek is en wat nog veel verbetering nodig heeft is de interne markt voor diensten. Dit lijkt toch nog steeds niet goed te lopen en pogingen om dit te verbeteren bijvoorbeeld door invoering van dienstrichtlijnen mislukken doordat er verzet is van veel EU-landen zoals Duitsland en Frankrijk.
Een van de dingen die voor Nederland heel nadelig uitpakt is dat er nog steeds grote prijsverschillen blijven bestaan tussen verschillende lidstaten. Het grootste verschil is te zien bij de telefoon kosten. Het gaat hier om een verschil van 774% tussen de goedkoopste lidstaat, Litouwen en de duurste, Nederland. Deze verschillen komen niet doordat er verschil zit in kwaliteit of koopkracht en zouden daarom niet voor moeten komen op de interne markt. Het is juist de bedoeling dat de consument baat heeft bij de interne markt doordat prijsverschillen verdwijnen omdat Europese bedrijven met elkaar concurreren.
Een ander probleem is dat producteisen nog niet overeenkomen. Om één gemeenschappelijke markt te maken is het belangrijke dat in de verschillende lidstaten dezelfde producteisen gelden. In eerste instantie om ervoor te zorgen dat de consument een goede kwaliteit krijgt maar ook om voor eerlijke concurrentie tussen verschillende bedrijven te zorgen. Want verschillende producteisen kunnen er voor zorgen dat productiekosten verschillen. Veel landen stellen op dit moment nog verschillende eisen aan testen en vragen om verschillende documenten. Voor bedrijven is dit een groot nadeel omdat deze hierdoor vaak verschillende regels moeten opvolgen en daardoor hogere productiekosten hebben.
Volgens Nederlandse ondernemers zijn de grootste problemen die de interne markt voor hun veroorzaakt het terugkrijgen van btw betaald in een andere lidstaat, grensoverschrijdende inning van schuldvorderingen, participeren in buitenlandse openbare aanbestedingen, bescherming van intellectueel eigendom en zoals hierboven al is genoemd verschillen in productvoorschriften.
Het is dus wel duidelijk dat de interne markt nog lang niet perfect is en dat er nog heel wat werk gedaan moet worden. In de toekomst zullen we er dan ook voor moeten zorgen dat de markt verder zal kunnen groeien want er valt nog een hoop te verbeteren met name op het gebied van diensten.